Τι χρειάζεται πέρα από εμπειρία στο ψήσιμο για να σιγουρευτούμε ότι το κρέας μας θα έχει τη μέγιστη νοστιμιά; Παρόλο που το σωστό ψήσιμο αποτελεί από μόνο του ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και καθορίζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, εδώ θα αναφερθούμε σε έναν άλλο, πολλές φορές, αφανή «ήρωα», τη μαρινάδα!

Το μαρινάρισμα χρειάζεται έναν, κάπως, πιο «λεπτό» χειρισμό, καθώς όλα έχουν να κάνουν με τη διάρκεια, τη δοσολογία και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τη σύνθεση της. Μια καλή μαρινάδα θα αφαιρέσει από το κρέας τις «βαριές» μυρωδιές, θα το μαλακώσει, και θα του προσθέσει έξτρα γεύση.

Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, το μαρινάρισμα είναι καλό να διαρκεί γύρω στις 24 ώρες. Αντίθετα, όταν έχουμε να κάνουμε με λευκό κρέας, όπως για παράδειγμα το κοτόπουλο, αρκούν γύρω στις 10 - 12 ώρες. Σαφώς, υπάρχει και η επιλογή να αφήσετε τη μαρινάδα για πολύ λιγότερο χρόνο (π. χ. 3 - 4 ώρες), έτσι όμως, το κρέας δεν θα προλάβει να «ποτίσει» το ίδιο και συνεπώς δεν θα έχει και την καλύτερη δυνατή γεύση.

Όταν φτιάχνουμε τη μαρινάδα είναι σχεδόν απαραίτητη η παρουσία κάποιου υγρού συστατικού (κρασί, λάδι, ξίδι, χυμός λεμονιού), μέσα στο οποίο θα τοποθετήσουμε το κρέας. Στη συνέχεια, για να προσδώσουμε επιπλέον γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε μπαχαρικά, όπως πιπέρι, τσίλι, πάπρικα ή κάρυ, και μυρωδικά όπως, δεντρολίβανο, ρίγανη και θυμάρι.

Ενδεικτικά, σας παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές νόστιμες μαρινάδες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο επόμενο «δημιούργημα» σας!

1) Μια μαρινάδα που ταιριάζει υπέροχα με το λευκό κρέας, και πιο συγκεκριμένα με το κοτόπουλο, είναι ο συνδυασμός μουστάρδας, ελαιόλαδου, ρίγανης, λίγο χυμό λεμονιού και κάρυ.

2) Σε περίπτωση που επιθυμείτε μια πιο γλυκιά μαρινάδα μπορείτε να συνδυάσετε ελαιόλαδο, μουστάρδα και μέλι.

3) Για μαρινάρισμα χοιρινού κρέατος μπορείτε να δοκιμάσετε κόκκινο κρασί, μουστάρδα, μέλι, ρίγανη και πάπρικα.

4) Αν είστε λάτρεις του αλκοόλ και σας αρέσει ο πειραματισμός, μπορείτε να δοκιμάσετε να μαρινάρετε το κρέας με κάποιο ποτό, όπως το ρούμι, το ουίσκι ή το μπράντυ.